background
+380 (44) 229-99-65
+380 (67) 700-11-26

Борошно маніоки краще за звичайне борошно

Борошно маніоки краще за звичайне борошно



Як їдять маніок



Автор: Алла Федорченко
Практикуючий ендокринолог-дієтолог з питань здоров'я та молодості, цукрового діабету, щитовидної залози, ожиріння, схуднення та стрункості.



Що таке маніок їстівний, його хімічний склад та корисні властивості, особливості зберігання та приготування, страви з коренеплодів та борошна рослини.



Опис рослини Маніок їстівний



Основною цінністю маніока є коренеплід, який зовні нагадує картоплю. Він використовується в їжу та в медичних цілях.



Розглянемо рослину за такими характеристиками:





    Місця розповсюдження. Батьківщиною маніока є тропічна частина Америки. Існує легенда про те, що саме американські індіанці почали вирощувати їх у продовольчих цілях. Проте нині він переважно культивується на африканському континенті.



Хімічний склад Manihot esculenta



Бульби рослини подібні до картоплі зовні, але при цьому містять набагато більше корисних речовин, що робить маніок цінним продуктом харчування. Однак у ньому є також і небезпечний компонент — лінамарин або глюкозид синильної кислоти. Кількість цієї отрути в 400 г сирого коренеплоду смертельно для людини. Тому їсти у сирому вигляді маніок не можна!



Калорійність маніоку (100 г) становить 160 кілокалорій.



У цьому обсязі коренеплоду містяться такі органічні речовини:





  • Білок – 1,4 г;


  • жири - 0,3 г;


  • Вуглеводи - 38,1 г;


  • Харчові волокна – 1,8 г;


  • Цукру - 1,7 г;


  • Зола - 0,62 г;


  • Вода - 59,68 р.






  • Вітамін А - 13 МО;


  • Вітамін В1 – 0,087 мг;


  • Вітамін В2 – 0,048 мг;


  • Вітамін В3 – 0,854 мг;


  • Вітамін В4 – 23,7 мг;


  • Вітамін В5 – 0,107 мг;


  • Вітамін В6 – 0,088 мг;


  • Вітамін С - 20,6 мг;


  • Вітамін Е - 0,19 мг;


  • Вітамін К - 1,9 мкг.






  • Калій – 271 мг;


  • Кальцій – 16 мг;


  • Магній – 21 мг;


  • Натрій – 14 мг;


  • Фосфор - 27 мг;


  • Залізо – 0,27 мг;


  • Марганець - 0,384 мг;


  • Мідь - 0,100 мг;


  • Селен - 0,7 мкг;


  • Цинк – 0,34 мг.




Корисні властивості коренеплодів маніоку



Ця рослина цінна тим, що різні корисні властивості мають всі її частини: від коренів до листя. Головним чином, у їжу використовуються коренеплоди маніока.



Після термічної обробки або сушіння вони абсолютно безпечні і так впливають на організм:





    Підвищують імунітет та загальний тонус;



У листі міститься у великій кількості білок та вітамін В17, який активно бореться з раковими клітинами. Тому відвар із них є цілющим у боротьбі з онкологією.



Протипоказання до вживання маніоку



Вживати маніок слід обережно. У жодному разі не можна їсти сире коріння! Через високий вміст ціанідів у людини може спостерігатися сильне токсичне отруєння. Воно проявляється такими симптомами:





    Головний біль, запаморочення;



Як їдять маніок



Цю рослину можна побачити у продажу у різних видах. В Африці популярністю користуються:





    Корінь маніоку. Його очищають, ріжуть на невеликі кубики, після чого варять чи обсмажують. У результаті виходить досить поживний гарнір. Після очищення бульби рекомендовано тримати у воді, оскільки вони швидко темніють.



Причому технологія досить цікава: після того, як маніок очищується, обробляється і відварюється, його ретельно пережовують. В результаті змочування людською слиною крохмаль під впливом ферментів перетворюється на прості цукри. Пережовану сировину розводять у певній пропорції з водою і залишають блукати кілька днів. Після цього напій можна вживати.



Страви з маніоку



У наших краях цей поживний коренеплід відноситься до розряду екзотичних. Його можна купити у великих супермаркетах чи інтернеті у прямих постачальників. Готувати бульби рослини досить легко:





    Смажений маніок. Для того щоб приготувати корінь, нам знадобиться кілька ложок олії. Коренеплоди очищаємо та ріжемо товстою соломкою. Після цього вимочуємо їх 15-20 хвилин у підсоленій воді. Сковороду розігріваємо і наливаємо в неї будь-яку олію. Викладаємо нарізаний маніок і обсмажуємо до золотистої скоринки. Готовий коренеплід кладемо на паперовий рушник і даємо вбратися надлишкам олії.



Як їдять маніок - дивіться на відео:




Маніок - це рослина, яка є основним продуктом харчування в низці тропічних країн. Його коренеплоди іноді з'являються на наших прилавках. Вони мають багатий вітамінний та хімічний склад і стануть не лише окрасою екзотичного столу, а й профілактикою багатьох захворювань.



Борошно тапіоки



Тапіока - це крохмалистий продукт, який одержують із кореневих бульб маніоки. Маніока є тропічною рослиною, поширеною в Південній Америці, Африці та Південно-Східній Азії. Коріння маніоки містить велику кількість крохмалю, який перетворюється на борошно тапіока під час спеціальної обробки.



Тапіока використовується як добавка до харчових продуктів, особливо в азіатській та американській кухні. Вона використовується для згущення соусів, супів та десертів. Тапіока не має смаку, а на вигляд і на дотик нагадує звичайне борошно.



У кулінарії тапіока використовується як альтернатива пшеничного борошна або кукурудзяного крохмалю, особливо для тих, хто має інтолерантність до глютену.Тапіока також відома низькою калорійністю та відсутністю натуральних токсинів, що робить її популярним продуктом для вегетаріанців, веганів та людей з особливими дієтологічними обмеженнями.



Чим корисне борошно тапіока



Воно не містить глютену, багатого на крохмаль. Борошно тапіока є харчовим продуктом і має низький вміст вітамінів та мінералів.



Енергетична цінність борошна тапіока



Основна характеристика тапіоки полягає у складі крохмалю, без вмісту білків та жирів. Нижче наведена інформація про склад борошна тапіока на 100 г:





  • Енергетична цінність: 358 ккал


  • Вуглеводи: 88 г


  • Цукор: 3 г


  • Волокна: 0.9 г


  • Білки: 0 г


  • Жири: 0 г




Що готують з борошна тапіока



З борошна тапіока готують різноманітні страви та випічку. Особливістю тапіоки є те, що вона стає прозорою та желеподібною при нагріванні, що робить її корисним інгредієнтом для багатьох страв.
Тапіоку додають до страв для їх загущення, з борошна тапіока готують пудинги, десерти.



Популярні тапіока кульки - борошно тапіока змішується з водою та іншими інгредієнтами, формуються кульки та варяться до готовності. Після варіння вони стають прозорими та желеподібними.



Борошно тапіока може бути використане в рецептах для безглютенового хліба або печива та пирогів.



Коли і де купувати борошно тапіока



Борошно тапіока можна купити будь-якої пори року, оскільки воно є продуктом з тривалим терміном придатності.
Його продають у супермаркетах, інтернет-магазинах та спеціалізованих магазинах азіатської кухні.

Схожі записи